6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

MARMARA HAVZASI

Marmara Havzasında Kirliliğin Yoğun Olduğu Akarsular ve Göller


Terkos Gölü’nü besleyen Istrancadere, Sivasdere ve Çiftlikdere’de, Alibeyköy Barajında, Haliç’i besleyen derelerden biri olan Kılıncıdere’de, Kağıthane, Ayazağa, Alibeyköy Derelerinde, Büyükçekmece’yi besleyen Karasudere, Sarısudere ve Çakıldere’de, Ömerli Barajı’nı besleyen derelerden Şalgamdere ve Paşaköydere, Darlık ve Alaçalı Barajları sonrasındaki Darlıkdere ve Ilıcızdere’de su kalitesi değerleri NH4-N sebebi ile IV. sınıfa girmektedir. Kağıthane, Ayazağa ve Alibeyköy Derelerinde organik madde ölçümü yapılmamaktadır.

İznik Gölü’nü besleyen Kırandere ve Karasudere’nin mansabında KOİ ve toplam fosfor Sınıf IV, İznik Gölü’nü Marmara Denizi’ne bağlayan İznik Gölayağı’nda ise KOİ, BOİ, TKN, NH4-N, toplam fosfor ve çözünmüş oksijen parametreleri Sınıf IV, yani çok kirli su sınıfındadır. Havzadaki en büyük içme suyu kaynağı olan gölün durumu, bu sebeple sıcak nokta olarak değerlendirilmiştir. İznik Gölündeki özel hüküm belirleme ihtiyacı en kısa sürede tespit edilmelidir.

Arıtılmış ve arıtılmamış endüstriyel atıksu deşarjları sebebiyle Gebze-Eskihisar Deresi, Gebze-Dilderesi, Çorlu-Şerefli Deresi ve Biga-Kocabaş Çayında kısa sürede su kalitesi gözlem istasyonları kurulmalıdır. Çan’da kurulu olan linyit işletmelerinin Kocabaş çayına olan etkisinin incelenmesini sağlayacak yeni gözlem istasyonu oluşturulmalıdır.

Çanakkale Atıkhisar Barajı, Lapseki Bayramdere Barajı ve Gelibolu Çokal Barajı, Tekirdağ Türkmenli Göleti ile Yalova Gökçe Barajında özel hüküm belirleme ihtiyacı da belirlenmelidir. Havza içinde bulunan ve Çanakkale’nin Eceabat ve Gelibolu İlçelerininde sulama suyu olarak kullanılması planlanan ve yapımı devam eden Çokal Barajına Tekirdağ İli sınırları içerisinden; Balabancık, Gözsüz, Çınardere, Sağlamtaş, Tatarlı, Palamut ve Gölcük yerleşim yerlerine ait evsel nitelikli atıksular; Çokal Barajı su toplama havzasında bulunmaktadır.