6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARI (NHYP)

Türkiye su kaynakları açısından zengin bir ülke değildir. Yakın gelecekte Türkiye’nin su stresi yaşayacak ülkelerden biri olması beklenmektedir. Türkiye topraklarının büyük bir çoğunluğu yarı-kurak bir bölgede bulunmakta ve yağışlı dönem yılda beş-altı ay ile sınırlı kalmaktadır. Sadece Karadeniz’in kıyı bölgeleri gibi bazı alanlar yeterli yağış almaktadır. Türkiye’de, su kaynaklarının, özellikle de su kalitesinin etkili yönetilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Su kalitesi, küresel ve bölgesel gelişmeler doğrultusunda, artan nüfustan, tarım faaliyetlerinden, hızlı kentleşmeden ve hem günümüzde var olan hem de gelecekte ortaya çıkacak olan su ihtiyaçlarından etkilenmektedir. Su kalitesinin bozulması ekolojinin yanı sıra içme suyu, tarım, sanayi, turizm gibi diğer tüm su kullanımlarını da etkilemektedir.


Tüm dünyada su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımını temin etmek amacıyla kullanılan yaygın yaklaşım, su kaynaklarının havza bazında entegre yönetimidir. Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’nin (SÇD) de temeli olan havza bazında entegre yönetim, su kaynakları için sürdürülebilir bir koruma-kullanma dengesi gözetilerek Nehir Havzası Yönetim Planlarının (NHYP) hazırlanmasını gerektirmektedir. Bu planlar, Nehir Havzası Bölgesindeki su kütleleri için çevresel hedefleri ve onlara nasıl ulaşacağını belirleyen planlardır. Planlar, su kütlelerindeki baskıların detaylı analizi ve etkilerinin değerlendirmesini temel alır. Her altı yılda bir planların yeniden değerlendirilmesi ve güncellenmesi gerekir.


Son yıllarda Türkiye, Su Çerçeve Direktifi (SÇD) uyarınca 25 nehir havzasının yönetiminde büyük adımlar atmıştır. Bugüne kadar 11 havzada (Akarçay, Batı Akdeniz, Burdur, Büyük Menderes, Gediz, Konya Kapalı, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Meriç-Ergene, Susurluk ve Yeşilırmak) Nehir Havzası Yönetim Planları başarıyla tamamlanmıştır. Sakarya Havzası için Nehir Havzası Yönetim Planı (NHYP) hazırlanmaktadır. “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi” kapsamında da Antalya, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Kızılırmak ve Marmara Havzaları için Nehir Havzası Yönetim Planları hazırlanacaktır.


Ülkemizde tamamlanan Nehir Havzası Yönetim Planları için detaylı bilgiye T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü websitesi üzerinden ulaşmak için tıklayınız.