Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA-2 dönemi kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi” 7. Proje Yönlendirme Kurulu Toplantısı 15 Ekim 2024 tarihinde, fiziki ve çevrimiçi uygulama üzerinden hibrit olarak gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz KARABULUT, Kastamonu Vali Yardımcısı Ahmet ATILKAN, Mersin Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali ÖZKAN, Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer BALCI, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup KARAASLAN, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı Teknik Uygulama Şube Müdürü Efe PARLAK, Sözleşme Yöneticisi Nurnisa ELÇİN dahil olmak üzere, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü temsilcileri, merkez ve havzalardaki kurum ve kuruluşların temsilcileri, DAI Global, NFB Mühendislik ve Danışmanlık ile ACC Danışmanlık’tan oluşan konsorsiyumun yöneticileri ve Teknik Yardım Ekibinden 97 kişi katılmıştır.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Sayın Afire SEVER açılış konuşmasında 2011’de kurulan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile verilen görevleri arasında, ulusal politika ve strateji ile ilgili mevzuat hazırlayıp yayınlamak ve nehir havzası yönetim planları, taşkın ve kuraklık yönetimi planları, sektörel su tahsis planları hazırlamak gibi görevleri bulunduğunu aktarmıştır.
İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini ortaya koymak ve gerekli tedbirleri belirlemenin de bu görevler arasında olduğunu belirten Sn. SEVER, su kaynakları üzerindeki baskı ve etkileri tespit edip gerekli tedbirlerin belirlendiğini ifade ederek, bu konuda finansal kaynakların optimize edilmesinin önemini vurgulamıştır. Su kaynaklarının yönetimi konusunda Avrupa Birliği’nden alınan desteklerle kapasite geliştirme ve plan hazırlama konusunda pek çok proje gerçekleştirildiğini, yine Avrupa Birliği desteğiyle yürütülmekte olan 6NHYP Projesinin tamamlanması ile Türkiye genelindeki 25 havzadan, 18’inde havza yönetim planlarının tamamlanmış olacağını belirtmiştir. Avrupa Birliği’nin su yönetimine ilişkin temel mevzuatlarından biri olan, suyun entegre ve havza bazında yönetimini düzenleyen Su Çerçeve Direktifi uyarınca hazırlanan nehir havzası yönetim planların uygulamaya geçirilmesinin önemine dikkat çekmiştir. Bu planların uygulanması için uluslararası finansal kuruluşlardan destekler de alındığını ve söz konusu planların uygulamaya geçirilmesinin kritik öneme haiz olduğunu belirtmiştir. Sayın Genel Müdür projenin tüm taraflarına emek ve çalışmaları sebebiyle teşekkür ederek konuşmasını sonlandırmıştır.
Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER’in açılış konuşmasının ardından, projenin 24 Temmuz 2024 ile 15 Ekim 2024 arasındaki ilerleyişi Takım Lideri Vekili Sayın Dr. Emre KÖKEN tarafından sunulmuştur.
Nehir Havzası Planlamasında Stratejik Çevresel Değerlendirme, Kapsam Belirleme Raporları ve Paydaş Katılımı Toplantılarının Sonuçlarına ilişkin hususlar Doğu Akdeniz Havza Sorumlusu Sayın Oytun CEREN tarafından sunulmuştur.
6 havza için hazırlanan Sektörel Su Tahsis Planlarına ilişkin Özet Çıktılar konulu sunum Proje Kıdemli Uzmanı Sayın Arzu YALÇIN BOĞA tarafından gerçekleştirilmiştir.
SSTP Kapsamında Sosyoekonomik Hususlar, Paydaş Katılımı Toplantılarının Sonuçlarına ilişkin bilgiler ekonomi konusunda Kilit Uzman Sayın Aleksandra TOMIC CATO tarafından sunulmuştur.
Projenin sonraki üç ayında yapılması planlanan etkinlikler Takım Lideri Vekili Sayın Dr. Emre KÖKEN tarafından aktarılmıştır.
7. Proje Yönlendirme Kurulu Toplantısı, katılımcıların görüş ve yorumlarının alınmasının ardından sona ermiştir.
Toplantıdaki sunumlara buradan ulaşabilirsiniz