TÜRKİYE’DE HAVZA YÖNETİMİ
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) bir selefi olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılım başvurusu, 14 Nisan 1987 tarihinde sunulmuştur. Türkiye, 1963 yılından bu yana ortak üyedir. Türkiye, 1995 yılında AB ile bir Gümrük Birliği anlaşması imzalamış ve 12 Aralık 1999 tarihinde Avrupa Konseyinin Helsinki zirvesinde tam üyelik adayı olarak resmen tanınmıştır. Müzakereler 3 Ekim 2005 tarihinde başlamıştır.
Üyelik ile ilgili müzakereler, diğer kriterlerin yanı sıra 35 fasıldan oluşmaktadır. Bu fasıllardan biri, Su Çerçeve Direktifinin nehir havzası yönetimi yaklaşımını da kapsayan çevre ve iklim değişikliği faslıdır. Çevre ve iklim faslı, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılmıştır.
Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi
2000 yılı Ekim ayında, “Avrupa Parlamentosu ve Konseyin su politikası alanında Topluluk faaliyeti için çerçeve oluşturan 23 Ekim 2000 tarih ve 2000/60/EC sayılı Direktifi” (Su Çerçeve Direktifi veya SÇD) kabul edilmiş ve aynı yıl Aralık ayında yürürlüğe girmiştir.
Direktifin amacı, kıta içi yerüstü suları (nehirler ve göller), geçiş suları (haliçler, lagünler, deltalar vb.), kıyı suları ve yeraltı sularının korunması için bir çerçeve oluşturmaktır.
Türkiye’de ulusal SÇD uygulama süreci
Türkiye’deki su makamları, Su Çerçeve Direktifinin uygulanmasında hâlihazırda önemli adımlar atmış olup, başarılı projeler yürütmüşlerdir. Bu projeler SÇD kapsamında tanımlanan gerekliliklere tamamıyla uygun NHYP’ler hazırlamak için iyi bir temel sağlamıştır.
BU YAYIN AVRUPA BİRLİĞİ'NİN MALİ DESTEĞİYLE HAZIRLANMIŞTIR. YAYININ İÇERİĞİNDEN YALNIZ DAI LİDERLİĞİNDEKİ KONSORSİYUM SORUMLU OLUP, YAYIN HİÇBİR ŞEKİLDE
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITMAMAKTADIR.