6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

TEDBİRLER PROGRAMI ÇALIŞTAYI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA-2 dönemi kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi” kapsamında düzenlenen Etkinlik 5.7 Tedbirler Programı Çalıştayı  5-6 Eylül 2024 tarihlerinde Holiday Inn Otel’de gerçekleştirilmiştir.


Tedbirler Programı Çalıştayına, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup Karaaslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesinden Sözleşme Yöneticisi Sayın Nurnisa Elçin, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü temsilcileri, DAI Global, NFB Mühendislik ve Müşavirlik, Finlandiya Çevre Enstitüsü SYKE ile ACC Danışmanlık’tan oluşan konsorsiyumun yöneticileri ve Teknik Yardım Ekibinden ilk gün 89 kişi, ikinci gün 70 kişi katılım sağlamıştır.


Çalıştayın ilk gününde, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup Karaaslan’ın açılış hitaplarının ardından, Çalıştay Hedeflerinin ve Gündemin Tanıtımı Takım Lideri Vekili Sayın Dr. Emre Köken tarafından sunulmuştur.


Sonrasında Kızılırmak Havza Sorumlusu Sayın Mustafa Kemal Türkeri, NHYP'lerde İklim Değişikliği ile İlgili Sorunların Ele Alınması & Rehber Belge No. 24'ün Uygulanması konulu sunumu gerçekleştirmiştir. Altı Nehir Havzasında İklim Değişikliği Senaryolarının Tedbirler Programına Entegrasyonu konulu sunumlar Proje Uzmanı Sayın Memduh Ardıç tarafından aktarılmıştır. Ardından, Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi ve Su Çerçeve Direktifinin Bütünleşik Uygulaması: Kıyı Sularındaki Durum konulu sunum Finlandiya Çevre Enstitüsü’nden Proje Kıdemli Uzmanı Sayın Samuli Korpinen tarafından aktarılmıştır.


Öğle oturumu Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Dr. Meltem Kaçıkoç’un Altı Nehir Havzasında Taslak Miktarsal Tedbirler konulu sunumu ile başlamıştır. Sonrasında, Finlandiya'da SÇD çalışmalarının Mevcut Durumu, Tedbirlere yönelik Çıkarılan Dersler konulu sunum Finlandiya Çevre Enstitüsü’nden Proje Kıdemli Uzmanı Sayın Jukka Aroviita tarafından gerçekleştirilmiştir. Son olarak, Hidrowell Mühendislik ve Müşavirlik’ten Sayın Beste Doğan, Altı Nehir Havzasında YAS kütlelerine ilişkin Taslak Tedbirler Programı konulu sunumu aktarmıştır. Tedbirler programı çalıştayının ilk günü, tartışma ve soru cevap bölümü ile sona ermiştir.


Çalıştayın ikinci gününde, ilk olarak birinci günün özeti Sayın Dr. Emre Köken tarafından sunulmuştur. Ardından, Yunanistan’da Tedbirler Programının Uygulanması: Başarılar, Zorluklar ve Çıkarılan Dersler konulu sunum Enveco Şirketinden Sayın Giorgios Barboutis tarafından aktarılmıştır. Sonrasında, Altı Nehir Havzasında Kentsel Atıksu Yönetimine ilişkin Taslak Tedbirler ve İlk Sonuçlar konulu sunum Proje Takım Lideri Vekili Sayın Dr. Emre Köken tarafından aktarılmıştır.


Öğleden sonra oturumu, Doğu Akdeniz Havza Sorumlusu Sayın Oytun Ceren’in Altı Nehir Havzasındaki Diğer Baskı Türleri için Taslak Tedbirler konulu sunumu ile başlamıştır. SonrasındaHidromorfolojik Değişiklikler ve Baskılar, Hafifletici Tedbirler, Restorasyon Tedbirleri konulu sunum Finlandiya Çevre Enstitüsü’nden Proje Kıdemli Uzmanı Sayın Jarno Turunen tarafından aktarılmıştır. Son olarak, Altı Nehir Havzasında Yayılı Baskılara ilişkin Taslak Tedbirler konulu sunum Marmara Havzası Sorumlusu Sayın Emine Girgin tarafından yapılmıştır. Kapanış konuşması, SYGM Havza Yönetimi Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Sayın Ozan Soytürk tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalıştay, soru ve cevap oturumunun ardından sona ermiştir.