6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI TEKNİK YARDIM PROJESİ 2. PROJE YÖNLENDİRME KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

17 Mayıs 2022
418

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA-2 dönemi kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi” 2. Proje Yönlendirme Komitesi Toplantısı 17 Mayıs 2022 tarihinde, Ankara Wyndham Otel’de gerçekleştirilmiştir. 

Toplantı Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal Dikmen’in hoşgeldiniz ve açılış konuşmaları ile başlamıştır. Sayın Dikmen, konuşmasında Türkiye’de havza bazında bütüncül yönetim yaklaşımına temel teşkil eden Nehir Havzası Yönetim Planları hazırlama çalışmalarından bahsetmiştir. Halihazırda 11 havzada Nehir Havzası Yönetim Planları tamamlanmış olup, 7 havzada çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, su kaynaklarının havza ve alt havza ölçeğinde paylaşımının sağlanması, geleceğe yönelik planlanması ve her sektörün ihtiyacı olan suyun adil, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması maksadıyla Sektörel Su Tahsis Planları da hazırlanmaktadır. Halihazırda 6 havzada Sektörel Su Tahsis Planları hazırlanmış olup, 11 havzada çalışmalar devam etmektedir. 

Havza yönetimi konusunda Türkiye’deki en büyük proje olan “6 Havzada Nehir Havzası Yönetim Planlarının Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi”ne ilişkin teknik sunum Proje Takım Lideri Sayın Jaroslav Slobodnik tarafından aktarılmıştır. Sayın Slobodnik, sunumunda projenin ikinci çeyrekteki ilerleyişi, veri toplama çalışmaları: boşluklar ve izlenecek yol konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmıştır. 

Sayın Slobodnik projenin ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen etkinliklerden ve düzenlenen toplantılardan, ve ikinci çeyreğin özellikle yerel kurumların proje ekibi tarafından ziyaret edilmesinden, merkezi ve yerel kurumlardan temin edilen verilerden, veri toplama çalışmalarını desteklemek üzere uzman veri toplama ekiplerinin görev aldığından ve temin edilen verilerden, 6 havzadaki kurumlar ve yerel paydaşlar ile paydaş danışma toplantılarından bahsetmiş, veri toplama ve analiz çalışmalarına yoğunlaştığını ifade etmiştir. Projenin sonraki üç aylık döneminde, Proje Ekibi tarafından saha ziyaretlerinin gerçekleştirileceğinden, verilerde boşlukların tespit edildiği tesislere ziyaretlerin gerçekleştirileceğinden, ROM, Türkiye Faz III; IPA Projeleri İzleme – Uzaktan ROM Değerlendirmesi toplantılarının gerçekleşeceğinden bahsedilip, sunulması planlanan raporlar ve düzenlenecek toplantılar ifade edilmiştir. 

Sayın Slobodnik’in sunumunun ardından soru-cevap oturumu gerçekleştirilmiş ve toplantı Sayın Dikmen’in kapanış ve teşekkür konuşmasıyla sonlandırılmıştır.  

Projenin 2. Yönlendirme Komitesi Toplantısı, su yönetimi konusunda çalışan merkez kurumlar, 6 havzada bulunan yerel kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarından 150’yi aşkın temsilcinin geniş çaplı katılımı ile düzenlenmiştir. 


Toplantıda gerçekleştirilen sunumu indirmek için tıklayınız.