6 HAVZADA NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

KIZILIRMAK HAVZASI

Kızılırmak Havzası Alt Havzaları


Develi Kapalı Havzası-Sultan Sazlığı

Develi Kapalı Havzası’nda bulunan yerleşim yerlerinin evsel atıksuların deşarjı, Develi Ovası ve sulak alanlar için önemli bir çevresel baskı oluştırmaktadır. Develi ilçe merkezi atıksuları doğal sit alanı içerisinde bulunan Yay Gölü’ne deşarj edilmektedir. Yahyalı ilçesi merkezi atıksuları ise yaz aylarında tarım alanlarına ve doğal sit alanı içerisindeki Sultansazlığı‘na, kış aylarında derivasyon aracılığı ile Ağcaşar Barajı’na deşarj edilmektedir. Evsel atıksular bu bölgede kirlilik riski oluşturmaktadır. Develi’de AAT bulunmasına rağmen, özellikle kış aylarında verimli işletilememektedir. Doğal sit alanları olmasının yannısıra evsel ve tarımsal kirliliğe maruz olması nedeniyle bu bölge sıcak nokta olarak nitelendirilebilir. Kapalı havzanın su toplama alanına giren Develi-Sindelhöyük-Zile-Gazi yerleşim yerlerinin müşterek olarak yapılacak AAT’sinin besi maddesi giderimini de sağlayacak şekilde ileri arıtma yapması gerekmektedir. Havzaya dahil olan Dündarlı ve Hacıbeyli belediyelerinde de AAT’lerin kısa vadede yapılması bölgedeki sulak alanların kirlenmesinde önemli payı olan evsel atıksuların etkisi azaltılacaktır. Develi alt havzasında bir başka sorun da su kıtlığıdır. Bu sorunun giderilmesi için Develi 2. merhale sulama projesi kapsamında Seyhan Havzasındaki Zamanti Irmağından Zamanti (Gıcık) Tüneli vasıtasıyla su aktarımına başlanmıştır. Bu tünelle yıllık 102,85 hm3 su aktarılarak Develi Ovasında 22.350 ha tarımsal alan sulanacaktır.


Palas Tuzla Gölü

Palas Tuzla Gölü (alanı 25-35 km2) Kayseri’nin 40 km. kuzeydoğusundaki Palas Ovası’nda bulunmaktadır. Gölün önemli su kaynakları; Değirmen, Yertaşpınar, Körpınar, Başpınar ve Soğukpınar dereleridir. 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Göl, aynı zamanda Türkiye'nin Ramsar Alanları listesindedir. Küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların azalması sebebiyle göl seviyesi düşmekte; buna bağlı olarak da göl çevresinde yaşayan canlı sayısı azalmaktadır. Bu nedenle özellikle iklim değişikliğinin su seviyesine etkilerine karşı uzun vadeli önlemlerin alınması önem taşımaktadır.


Misli Ovası

Niğde ve Nevşehir illerinde yoğun olarak patates üretimi yapılmaktadır.. Nevşehir İli ülkenin üretiminin %10’unu gerçekleştirmektedir. Nevşehir ve Niğde arasındaki Misli Ovasının önemli bir bölümü Konya Kapalı Havzasına girmesine rağmen, bir bölümü de Kızılırmak Havzasına girmektedir. Aşırı gübre kullanımı nedeniyle Misli Ovasının bazı bölümlerinde kanserojen madde tehlikesine karşı 15.000 dekarlık alan karantinaya alınmıştır. Bu nedenle bu bölge sıcak nokta olarak belirlenmiştir.