ANTALYA HAVZASI
Antalya havzası Türkiye'nin Akdeniz coğrafi bölgesinde, Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz havzaları arasında yer almaktadır. Havza Toroslar, Bey Dağları ve Kuzeyde Katrancık Dağları, güneyde Antalya Körfezi ile çevrilidir.
Başlıca yerleşim yerleri Antalya, Isparta ve Burdur illeri Antalya Havzasında yer almaktadır. Afyonkarahisar ve Konya illerinin de kısmen havzaya dahil olduğunu eklemek gerekir. Ancak, oranları önemsizdir. Antalya havzasının nüfusu 2,5 milyon civarındadır. Bu sayı, Türkiye'nin toplam nüfusunun yaklaşık %3'üne tekabül etmektedir. Havzadaki iller arasında yüzde 59 ile en yüksek nüfusa sahip olan Antalya'yı, Burdur ve Isparta takip ediyor.
BATI KARADENİZ HAVZASI
Havza alanı yaklaşık 30 000 km2'dir. Havzanın su toplama alanı, Türkiye'nin toplam alanının yaklaşık %3,7'sine tekabül etmektedir.
Havza içerisinde Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Sinop olmak üzere 6 il merkezi bulunmaktadır. Nüfusu 2000'in üzerinde olan belediye belde ve köylerinde 92 yerleşim yeri bulunmaktadır. Kastamonu ve Çankırı illerinin il merkezleri Batı Karadeniz havzasında yer almamaktadır; ancak bu illerin bazı ilçeleri havza sınırlarına dahil edilmiştir.
DOĞU AKDENİZ HAVZASI
Doğu Akdeniz havzası, Türkiye'nin Akdeniz coğrafi bölgesinde yer almaktadır. Havza batıda Antalya havzası, kuzeyde Konya Kapalı havzası ve doğuda Seyhan havzası ile komşudur.
Antalya, Mersin, Karaman ve Konya il sınırları Doğu Akdeniz havzası ile kesişmektedir. Merkez ilçeleri kapsayan Mersin'in yaklaşık %92'si, Antalya'nın %7'si, Karaman'ın %35'i, Konya'nın yaklaşık %6'sı Doğu Akdeniz havzasında yer almaktadır. Doğu Akdeniz havzasının nüfusu 2,0 milyon civarındadır. Bu sayı, Türkiye'nin toplam nüfusunun yaklaşık %2,5'ine tekabül etmektedir. Mersin, havzadaki iller arasında %69 ile en yüksek nüfusa sahiptir.
DOĞU KARADENİZ HAVZASI
Doğu Karadeniz havzası, Türkiye'nin Karadeniz coğrafi bölgesinde yer almaktadır. Havza doğuda Çoruh havzası, batı ve güneyde Yeşilirmak havzası ile komşudur. Doğu Karadeniz havzası batıda Terme Çayı'ndan doğuda Hopa yakınlarındaki küçük Derelere kadar uzanan bir alanı kapsamaktadır. Havza doğudan batıya Kaçkar Dağları, Tatos Dağları, Rize Dağları, Soğanlı Dağları, Gümüşhane Dağları ve Canik Dağları ile çevrilidir.
Artvin, Bayburt, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Tokat ve Trabzon il sınırları Doğu Karadeniz havzası ile kesişmektedir.
Artvin, Bayburt, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Tokat ve Trabzon il sınırları Doğu Karadeniz Havzası sınırları ile kesişmektedir. Bu illerden Trabzon ilinin %100'ü, Rize ilinin %99'u, Ordu ilinin %90'ı, Giresun ilinin %62'si, Gümüşhane ilinin %55'i ve Artvin ilinin %7'si havza sınırları içindedir.
KIZILIRMAK HAVZASI
Kızılırmak, tamamı Türkiye içinde akan en uzun nehirdir. Doğu Anadolu'dan yükselen nehir, toplam 1151 kilometre akıyor. Havza 82182 km2 alana sahiptir. Nehir Gökırmak'a katıldıktan sonra Karadeniz'e dökülüyor.
Kızılırmak havzası çok geniş bir alanı kaplamaktadır. Kızılırmak Havzası içerisinde Samsun, Çorum, Sinop, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Ankara, Yozgat, Niğde ve Aksaray olmak üzere 14 il bulunmaktadır.
Kızılırmak Havzası'nın nüfusu 4 milyonun üzerindedir. Bu sayı, Türkiye'nin toplam nüfusunun yaklaşık %5'ine tekabül etmektedir.
MARMARA HAVZASI
Havza alanı yaklaşık 23 000 km2'dir. Havzanın su toplama alanı, Türkiye'nin toplam alanının yaklaşık %3'üne tekabül etmektedir. Marmara havzasının iç kesimleri genellikle dağlık ve engebeli, kıyı kesimleri ise daha çok ovalıktır.
Havza içerisinde İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Yalova olmak üzere 9 il merkezi bulunmaktadır. Havzadaki yerleşim sayısı 146; 123 yerleşim yeri belediye teşkilatına sahipken, 23 yerleşim yeri belediye teşkilatına sahip değildir. Havzada yer alan başlıca yerleşim yerleri il ve bazı ilçeler aşağıda gösterilmiştir:
Marmara havzasının nüfusu yaklaşık 20 milyondur. Bu sayı Türkiye'nin toplam nüfusunun yaklaşık %24'üne tekabül etmektedir. İstanbul ili tek başına nüfus olarak (yaklaşık %83) havzanın çok büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.
Marmara Havzası, nüfus ve sanayileşme açısından ülkemizin en gelişmiş havzasıdır. Sanayileşmenin plansız ve kontrolsüz gelişmesi, başta İstanbul ve Kocaeli olmak üzere doğal kaynaklarda önemli tahribatlara neden olmuştur. İstanbul'da tüm OSB'ler ve sanayi tesisleri kanalizasyon altyapısına bağlıdır. Ancak burada birçok organize sanayi bölgesi ve çeşitli sanayi tesislerinin atıksu arıtma tesislerinin ya hiç bulunmadığı ya da yetersiz olduğu ifade edilebilir.